Blogi-

etäarki, etätyö, etäjohtaminen, välittämisen kulttuuri, yhteisöllisyys, etäkohtaamiset, työyhteisö, luottamus, arvostus, jaksaminen
Blogi

Etäarki ja välittämisen kulttuuri

Myös etäarjessa tarvitaan hyvää vuorovaikutusta, läsnäoloa ja välittämistä Aitous herättää luottamusta ja inhimillisyys luo yhteyttä. Ei siis kannata esittää olevansa kone, joka on aina oikeassa ja tehokas ja täydellinen.

Lue lisää »
coaching, vahvuudet vahvistua, voimavarat, tavoitteet
Blogi

Kun haluat vahvistua

On tärkeä saada apua ja tukea, kun sitä tarvitsee – ja jokainen meistä tarvitsee välillä. Mitä vahvistumiseen sitten milloinkin tarvitaan? Millainen apu parhaiten vie eteenpäin?

Tuo lähtöajatus ja kysymykset innoittivat kirjoittamaan vahvistumisesta

Lue lisää »
Blogi

Kohtaamisen taika – Miten syntyy aitoa vuorovaikutusta?

Yhteys on mielentila, joka syntyy ihmisten päässä. Se on kuuntelua, keskittymistä ja läsnäoloa.

Yhteys syntyy, kun avaamme itseämme ja osoitamme, että tarvitsemme toisiamme.. Kaikissa kohtaamisissa kiinnostus on vahva yhteyden rakentamisen väline – ja hyvä aikomus tärkeämpää kuin taitavat sanat.

Lue lisää »
SparriKumppani, arvot, asiakaslähtöisyys, kestävä, vastuullinen, aito
Blogi

Arvot – Aitoa, asiakaslähtöistä ja kestävää

Haasteellisina aikoina arvoja koetellaan. On tehtävä valintoja, joista mikään ei välttämättä tunnu hyvältä. On luovuttava jostakin ja samaan aikaan astuttava johonkin, minkä onnistumisesta ei ole varmuutta. Ohjaavatko arvot toimintaa silloinkin, kun on vaikeaa? Ovatko aitoja vai päälle liimattuja korulauseita, joista luovutaan tiukan paikan tullen? Aitoa, asiakaslähtöistä, kestävää Aitoa, asiakaslähtöistä ja kestävää – siinä arvojen kolmikko,

Lue lisää »
SparriKumppani coaching koulutus konsultointi sparraus
Blogi

Koulutusta, konsultointia vai coachingia?

Kun tarvitaan ulkopuolista apua kehittämiseen  Kehittämisen menetelmiä on ostajalle tarjolla laaja kirjo. Voi olla haastavaa selvittää, miten ne oikeastaan eroavat tosistaan. Käsitteitä käytetään kirjavasti ja siksi esim. coaching-nimikkeellä voidaan tarjota ohjeita ja neuvontaa, vaikka sitä coaching ei pohjimmaiselta luonteeltaan ole ollenkaan.  Mitä paremmin tuntee valikoimaa, sitä paremmin osaa pyytää, kysyä ja vaatia. Tässä muutamia käsitteiden

Lue lisää »
Blogi

Saako sinua sparrata?

– Sparraavan kulttuurin kehittäminen –

Mitä sanot, kumpi sinulle tällä hetkellä on tutumpaa, 1) tarve olla valmis, tietää ennalta ja kyetä antamaan vastauksia vai 2) utelias olo, halu oppia ja kehittyä?

Uskallatko heittäytyä tietämättömäksi, jos ympäristö odottaa tietämistä? – On suuri paine antaa valmiita vastauksia, jos työssä on paljon tilanteita, joissa niitä odotetaan. Esimies on asemassa, johon tyypillisesti kohdistuu paljon paineita. Jos esimies on tottunut koppaamaan kysymykset pallona itselleen, on uusia heittoja tarjolla koko ajan.

Lue lisää »
Loma, aivot, ideointi, sparraus
Blogi

Mitä loma tekee aivoillesi?

Kesä ja loma – oiva tilaisuus pysähtyä miettimään oman elämän suuntaa ja tilannetta.

Irtaantuminen normiarjesta ja työn säätelemästä rytmistä, antaa mahdollisuuden kääntää aivot uuteen asentoon. Kun antautuu tekemään asioita, jotka normiarkeen eivät mahdu, voi tututkin asiat nähdä uudessa valossa. Sellaisesta syntyy luontevasti uusia ideoita.

Anna aivojen tehdä töitä, vaikka itse lomailet.

Lue lisää »
yhteistyö tiimit toimintatyyli testi HPA analyysi työyhteisö erilaisuus
Blogi

Vinkkejä yhteistyön vahvistamiseen

Työpaikka kokoaa yhteen joukon ihmisiä. Jokaisella on oma osaamisensa ja  tapansa toimia. Työssä ja työkavereiden kanssa vietetään paljon aikaa, joten lähtökohtaisesti on hyvät mahdollisuudet tutustua toisten ajatuksiin ja arvomaailmaan. On lukuisia tilaisuuksia oppia muiden vahvuuksista ja heille tärkeistä asioista. Moni tilaisuus jää kuitenkin käyttämättä. Emme ihan ymmärrä, mitä muut ajattelevat ja tekevät. Emme ihan ymmärrä

Lue lisää »
Blogi

Kehittämispäivä – Mitä seuraavaksi toivot työporukallesi?

Kehittämispäivä – mitä tuo sana tuo sinulle mieleen?

– Onko päivä, jota odotat? Päivä, jolloin ideoidaan ja opitaan uutta?
– Onko tauko normiarjesta – ja hienointa on päästä pois vakioympyröistä?
– Onko lepoa ja höntsää – ja paluu työmoodiin vasta päivän jälkeen?

Työnteossa keskeinen idea on käyttää aikaa niin, että edetään kohti tavoitteita. Tekemistä ohjaavat monet takarajat. Hakemus on tehtävä ennen määräaikaa. Tilaus on toimitettava sovittuna aikana. Asiakastyö hoidetaan silloin, kun asiakkaan kanssa on sovittu.

Kehittäminen on kimurantimpaa. Oppimisen takaraja ei näy yhtä terävästi.

Lue lisää »
Innostava työpaikka, innostus, asenne, sitoutuminen, motivaatio
Blogi

Innostava työpaikka

Innostus tarttuu ja asenne on jokaisen oma päätös, mutta ei työpaikalla pelkästään niiden varaan kannata laskea. Kun halutaan vahvistaa henkilöstön sitoutumista ja omistautuneisuutta, tarvitaan ympärille organisaatiorakenteet, prosessit ja käytänteet, jotka tukevat sisäistä motivaatiota.

Lue lisää »
Blogi

Tunteet – tekemisen moottori

Tunteet työpaikalla – Ei ole sama, millä fiiliksellä töitä tekee.

Tunteet nostetaan pöydälle puheenaiheiksi entistä useammin – tämän olen valmentajana huomannut. Olipa kyse johtoryhmän valmennuksesta, esimiesten sparrauksesta tai tiimin tukemisesta, kaikissa on keskiönä yhteistyö. Työssä on tärkeä pelata samaan maaliin, mutta ajatusten ja toimintatapojen erilaisuus nostattaa tunteita. Aina ei ymmärrä, mistä toisten sanat ja tekeminen oikein kumpuavat.

Lue lisää »
Blogi

Arjen arvostavat kohtaamiset – Mitä minusta muille huokuu?

Pysähdy hetkeksi tunnustelemaan oman vuorovaikutuksesi voimaa. Mitä sinä tuot mukanasi arjen kohtaamisiin? Mikä voimistuu sen ansiosta, että sinä olet sinä? Mikä vaimenee? Uskomukset vaikuttavat ajatuksiin ja ajatukset johtavat tekoihin ja tottumuksiin – siksi on hyvä tunnistaa tuo mielen polku. Sen kautta voimme päättää, mitä arkeemme haluamme lisätä.

Lue lisää »
Perehdytys, työnopastus, opastaja, työnopastaja, opastuskoulutus, perehdytyskoulutus
Blogi

Perehdytys – tavoitteellinen startti vai välttämätön paha

Uuden työntekijän vastaanotto on mahdollisuus, joka kannattaa käyttää hyvin. Ensivaikutelma syntyy nopeasti – ja ohjaa voimakkaasti tulijan ajattelua ja toimintaa. Tulijan mielessä on joukko kysymyksiä, vaikkei hän niitä ääneen kysyisikään. – Mitä minulta odotetaan? – Mikä täällä on tärkeää? – Mihin minua kannustetaan? – Mitä annan itsestäni ja

Lue lisää »
Blogi

“Eihän kukaan tee noin!”

“Eihän kukaan tee noin!” ”Eihän kukaan tee noin!” pääsi suustani, kun viikonloppuna salilla henkilökunta kuulutti, että autoja oli pihalla parkkeerattu pussiin. Tuloksena oli kolmen auton rivejä niin, että osa treenaajista ei päässyt liikkeelle, kun oma auto oli motissa neljältä suunnalta. Joskus näkökulma kapenee Kyllä vaan, aina joku tekee jotain sellaista, mitä itse ei heti ymmärrä. 

Lue lisää »
Kysymys kuin lampun valo
Blogi

Kysymys kuin lampun valo

Kysymys … on kuin lampun valo hämärässä huoneessa. Se valaisee tietyn osan kokonaisuutta ja ohjaa huomion siihen. – Ja se mihin huomio kiinnittyy, kasvaa. Kun tiedämme, mitä haluamme kasvattaa, voimme valita kysymykset taitavasti – ohjata huomiota, tarkkaavaisuutta ja ajattelua. Kysymykset sisältävät oletuksia – olemmepa siitä tietoisia tai emme. Osa niistä on osaamista, luottamusta ja kyvykkyyttä

Lue lisää »
Blogi

Difficult people

Milloin olet viimeksi kuullut jonkun sanovan, että joku on niin vaikea? Kun kuulet, mitä silloin ajattelet?

Myönnän, että omat korvani höröstyvät kuunteluasentoon. Tahdon kuulla, mikä saa puhujan kokemaan toisen vaikeaksi. Ajattelen, että jokin ei suju niin kuin puhuja toivoo. Paljon muuta en sitten tiedäkään. En ennen kuin kuulen lisää – ja mieluiten molempia osapuolia.

Yhteistyön sujumattomuuden selvittäminen on yksi esimerkki siitä,

Lue lisää »
Blogi

Jos haluat muuttaa tekemistä, aloita ajattelusta

”Sattuma suosii valmistautunutta mieltä” sanotaan ja sanoissa on ideansa. Kun ajatukset ovat kirkkaat, on valmiimpi kohtaamaan eteen tulevat tilanteet. Näkee ja kuulee tarkemmin sitä, mikä vie kohti tavoitteita.

Ajattelu on pohja kaikelle tekemiselle. Se, mitä ajattelen, näkyy ulos. Jos haluan muuttaa tekemistäni, täytyy aloittaa ajattelusta! Vaikutusketju on voimakas.

Lue lisää »
Blogi

Luottamus on bensaa onnistumisille

Luottamus on bensaa onnistumisille Toimintaympäristö muuttuu ja kilpailun pelisäännöt sen myötä. Siksi yrityksen menestyksen edellytyksenä on kulttuuri, jossa jokainen työntekijä on kehittäjä. Kun ihmisille annetaan tilaa kehittyä ja ottaa vastuuta toiminnastaan, vahvistetaan innostusta, sitoutumista ja motivoitumista. Samalla vahvistuvat innovointi ja tuottavuus. Jotakin on lopetettava, jotta uudelle syntyy tilaa. Vanhasta irti päästämisen hetkellä kaipaa tukea ja

Lue lisää »