
Palaute, peilaus, pallottelu
Palaute, peilaus, pallottelu – jokainen meistä ansaitsee palautetta. Ja työyhteisössä

Oppimisen tuki on muutoksen tukemista
Halu ja kyky oppia on entistä tärkeämpi kilpailuetu nykymaailmassa. Työn

Aikaa pysähtyä, hengähtää, ajatella
Jokainen meistä ansaitsee itselleen luotettavia kumppaneita, joiden kanssa uskaltaa laskea

Hyvä muutos työyhteisössä – Tukea uudistumiseen
Moni työyhteisö elää nyt murrosaikaa. Tunnistetaan, että toimintatapoja on uudistettava,

Aitoja ihmisiä ruutujen takana?
Miksi niin moni kokee, ettei etäkohtaaminen ole aito? Että ruudun takana ei ole oikeita ihmisiä?
Mistä oikein syntyy aitouden kokemus etäkohtaamisissa? Miksi toisten kokemukset ovat huonoja, kun samaan aikaan toisilla ne ovat hyviä?
Jokainen meistä voi vaikuttaa omiin etäkohtaamisiinsa. Lue lisää, miten pääset hyvän kierteen alkuun.

Etäarki ja välittämisen kulttuuri
Myös etäarjessa tarvitaan hyvää vuorovaikutusta, läsnäoloa ja välittämistä Aitous herättää luottamusta ja inhimillisyys luo yhteyttä. Ei siis kannata esittää olevansa kone, joka on aina oikeassa ja tehokas ja täydellinen.

Kun haluat vahvistua
On tärkeä saada apua ja tukea, kun sitä tarvitsee – ja jokainen meistä tarvitsee välillä. Mitä vahvistumiseen sitten milloinkin tarvitaan? Millainen apu parhaiten vie eteenpäin?
Tuo lähtöajatus ja kysymykset innoittivat kirjoittamaan vahvistumisesta

Koko elämä itsensä kanssa – Parempaa seuraa itselle ja muille
Maailmassa on vain yksi henkilö, jonka kanssa vietät elämäsi jokaisen hetken. Ei siis ole ihan pikku juttu, millaista hänen seuransa on.
Jos haluat oppia tuntemaan tuota tyyppiä paremmin, pysähdy uteliaasti ihmettelemään ja tutkimaan. Jokainen hetki on hyvä hetki aloittaa syvempi tutustuminen.

Kohtaamisen taika – Miten syntyy aitoa vuorovaikutusta?
Yhteys on mielentila, joka syntyy ihmisten päässä. Se on kuuntelua, keskittymistä ja läsnäoloa.
Yhteys syntyy, kun avaamme itseämme ja osoitamme, että tarvitsemme toisiamme.. Kaikissa kohtaamisissa kiinnostus on vahva yhteyden rakentamisen väline – ja hyvä aikomus tärkeämpää kuin taitavat sanat.

Arvot – Aitoa, asiakaslähtöistä ja kestävää
Haasteellisina aikoina arvoja koetellaan. On tehtävä valintoja, joista mikään ei

Koulutusta, konsultointia vai coachingia?
Kun tarvitaan ulkopuolista apua kehittämiseen Kehittämisen menetelmiä on ostajalle tarjolla

Saako sinua sparrata?
– Sparraavan kulttuurin kehittäminen –
Mitä sanot, kumpi sinulle tällä hetkellä on tutumpaa, 1) tarve olla valmis, tietää ennalta ja kyetä antamaan vastauksia vai 2) utelias olo, halu oppia ja kehittyä?
Uskallatko heittäytyä tietämättömäksi, jos ympäristö odottaa tietämistä? – On suuri paine antaa valmiita vastauksia, jos työssä on paljon tilanteita, joissa niitä odotetaan. Esimies on asemassa, johon tyypillisesti kohdistuu paljon paineita. Jos esimies on tottunut koppaamaan kysymykset pallona itselleen, on uusia heittoja tarjolla koko ajan.

Mitä loma tekee aivoillesi?
Kesä ja loma – oiva tilaisuus pysähtyä miettimään oman elämän suuntaa ja tilannetta.
Irtaantuminen normiarjesta ja työn säätelemästä rytmistä, antaa mahdollisuuden kääntää aivot uuteen asentoon. Kun antautuu tekemään asioita, jotka normiarkeen eivät mahdu, voi tututkin asiat nähdä uudessa valossa. Sellaisesta syntyy luontevasti uusia ideoita.
Anna aivojen tehdä töitä, vaikka itse lomailet.

Vinkkejä yhteistyön vahvistamiseen
Työpaikka kokoaa yhteen joukon ihmisiä. Jokaisella on oma osaamisensa ja

Kehittämispäivä – Mitä seuraavaksi toivot työporukallesi?
Kehittämispäivä – mitä tuo sana tuo sinulle mieleen?
– Onko päivä, jota odotat? Päivä, jolloin ideoidaan ja opitaan uutta?
– Onko tauko normiarjesta – ja hienointa on päästä pois vakioympyröistä?
– Onko lepoa ja höntsää – ja paluu työmoodiin vasta päivän jälkeen?
Työnteossa keskeinen idea on käyttää aikaa niin, että edetään kohti tavoitteita. Tekemistä ohjaavat monet takarajat. Hakemus on tehtävä ennen määräaikaa. Tilaus on toimitettava sovittuna aikana. Asiakastyö hoidetaan silloin, kun asiakkaan kanssa on sovittu.
Kehittäminen on kimurantimpaa. Oppimisen takaraja ei näy yhtä terävästi.

Innostava työpaikka
Innostus tarttuu ja asenne on jokaisen oma päätös, mutta ei työpaikalla pelkästään niiden varaan kannata laskea. Kun halutaan vahvistaa henkilöstön sitoutumista ja omistautuneisuutta, tarvitaan ympärille organisaatiorakenteet, prosessit ja käytänteet, jotka tukevat sisäistä motivaatiota.

Tunteet – tekemisen moottori
Tunteet työpaikalla – Ei ole sama, millä fiiliksellä töitä tekee.
Tunteet nostetaan pöydälle puheenaiheiksi entistä useammin – tämän olen valmentajana huomannut. Olipa kyse johtoryhmän valmennuksesta, esimiesten sparrauksesta tai tiimin tukemisesta, kaikissa on keskiönä yhteistyö. Työssä on tärkeä pelata samaan maaliin, mutta ajatusten ja toimintatapojen erilaisuus nostattaa tunteita. Aina ei ymmärrä, mistä toisten sanat ja tekeminen oikein kumpuavat.

Arjen arvostavat kohtaamiset
Pysähdy hetkeksi tunnustelemaan oman vuorovaikutuksesi voimaa. Mitä sinä tuot mukanasi arjen kohtaamisiin? Mikä voimistuu sen ansiosta, että sinä olet sinä? Mikä vaimenee? Uskomukset vaikuttavat ajatuksiin ja ajatukset johtavat tekoihin ja tottumuksiin – siksi on hyvä tunnistaa tuo mielen polku. Sen kautta voimme päättää, mitä arkeemme haluamme lisätä.

Perehdytys – tavoitteellinen startti vai välttämätön paha
Uuden työntekijän vastaanotto on mahdollisuus, joka kannattaa käyttää hyvin. Ensivaikutelma syntyy nopeasti – ja ohjaa voimakkaasti tulijan ajattelua ja toimintaa. Tulijan mielessä on joukko kysymyksiä, vaikkei hän niitä ääneen kysyisikään. – Mitä minulta odotetaan? – Mikä täällä on tärkeää? – Mihin minua kannustetaan? – Mitä annan itsestäni ja

Joskus näkökenttä kapenee
”Eihän kukaan tee noin!” pääsi suustani, kun näin parkkipaikan autosuman.

Kysymys kuin lampun valo
Kysymys … on kuin lampun valo hämärässä huoneessa. Se valaisee tietyn osan kokonaisuutta ja ohjaa huomion siihen. – Ja se mihin huomio kiinnittyy, kasvaa. Kun tiedämme, mitä haluamme kasvattaa, voimme valita kysymykset taitavasti – ohjata huomiota, tarkkaavaisuutta ja ajattelua. Kysymykset sisältävät oletuksia – olemmepa siitä tietoisia tai emme. Osa niistä on osaamista, luottamusta ja kyvykkyyttä

Difficult people
Milloin olet viimeksi kuullut jonkun sanovan, että joku on niin vaikea? Kun kuulet, mitä silloin ajattelet?
Myönnän, että omat korvani höröstyvät kuunteluasentoon. Tahdon kuulla, mikä saa puhujan kokemaan toisen vaikeaksi. Ajattelen, että jokin ei suju niin kuin puhuja toivoo. Paljon muuta en sitten tiedäkään. En ennen kuin kuulen lisää – ja mieluiten molempia osapuolia.
Yhteistyön sujumattomuuden selvittäminen on yksi esimerkki siitä,

Luottamus on bensaa onnistumisille
Kun maailma ympärillä muuttuu nopeasti, on yrityksen menestyksen edellytyksenä kulttuuri,

Jos haluat muuttaa tekemistä, aloita ajattelusta
”Sattuma suosii valmistautunutta mieltä” sanotaan ja sanoissa on ideansa. Kun ajatukset ovat kirkkaat, on valmiimpi kohtaamaan eteen tulevat tilanteet. Näkee ja kuulee tarkemmin sitä, mikä vie kohti tavoitteita.
Ajattelu on pohja kaikelle tekemiselle. Se, mitä ajattelen, näkyy ulos. Jos haluan muuttaa tekemistäni, täytyy aloittaa ajattelusta! Vaikutusketju on voimakas.