Coaching - vahvistava vuorovaikutus

Coachaava vuorovaikutus – itsetuntemusta ja hyvää johtamista

Coachaavan vuorovaikutuksen voima

Miltä kuulostaa luottamuksellinen vuorovaikutus, joka puhaltaa ilmaa siipien ja auttaa näkemään omia vahvuuksia? Miltä tuntuu, kun sinun omaan ajatteluusi luotetaan eikä yritetä tietää sinun puolestasi? Entä millaista on huomata pääsevänsä kohti tavoitteita ilman toisen antamia ohjeita tai neuvoja? Tai millaista on, kun ideat ja oivallukset syntyvät omasta itsestä?

Kun yhtäkkiä huomaakin oivaltavansa itse

Valmentajana, coachina ja sparraajana törmään usein siihen, että asiakas sanoo kaipaavansa neuvoja. Mutta kun vuorovaikutus käynnistyy, vastauksia löytyykin asiakkaasta itsestään. Moni yllättää itsensä eikä heti huomaa, että ratkaisun siemenet ovat jo itsessä ja omassa puheessa. Silloin on hyvä olla ajattelukumppani, joka bongaa sinusta hyvää ja peilaa sitä takaisin sinulle jatkokäsiteltäväksi.

Coaching antaa maata jalkojen alle

Coaching on vahvistavaa vuorovaikutusta, joka perustuu siihen, että sinä ajattelet itse. Ideana on tukea ja vahvistaa omaa ajattelutaitojasi, auttaa reflektoimaan paremmin. Tarkoittaa, että onnistut kirkastamaan tavoitetta, näkemään mahdollisuuksia ja löytämään sopivia keinoja etenemiseen ilman, että saat lainkaan neuvoja. Vahvistaa itsetuntemusta ja itseluottamusta niin, että on luottavainen olo jatkaa eteenpäin.

Pitkäkestoisen muutoksen tie

Ehkä parassa coachigissa on, että se on pitkäkestoinen muutoksen tie. On ajattelun muovautumista kohti tavoitetta ja kasvu jatkuu myös coaching-prosessin päättymisen jälkeen. Coaching onkin ytimeltään kehittymisen prosessi, joka tuottaa pysyvää muutosta. Kun ajattelu muovautuu näkemään uutta, se ei enää palaa vanhaan uomaansa.

Koko elämä itsensä kanssa – Itsetuntemuksen äärellä

Koska maailmassa on vain yksi henkilö, jonka kanssa vietät elämäsi jokaisen hetken, ei ole ihan pikku juttu, millaista hänen seuransa on. Jos haluat oppia tuntemaan tuota tyyppiä paremmin, pysähdy uteliaasti ihmettelemään ja tutkimaan. Joka hetki on hyvä hetki aloittaa syvempi tutustuminen.

Omat vahvuudet johtajana

Johtajalle itsetuntemus on erityisen tärkeää, koska muita johdetaan aina itsensä johtamisen kautta. Kun tunnistaa oman johtamisfilosofiansa, ymmärtää, mistä oma johtamisen tapa kumpuaa; miksi toimii kuten toimii. Ja koska kaikki systemaattinen kehittäminen lähtee tunnistamisesta, on pysähdys itsetuntemuksen äärelle hyvä keino kehittää johtamista. Oman esimerkin avulla johtaja kannustaa jokaista tutustumaan itseensä, koska on väylä hyvään yhteistyöhön ja businekseen, myös hyvinvointiin oman itseensä kanssa.

Kuljettaja vai kyytiläinen

Kun ymmärtää, mitä itsessä tapahtuu, voi tietoisemmin ennakoida ja säädellä omaa vuorovaikutusta ja tekemistä. Vahvistaa tunnetta siitä, että on itse kuljettajan paikalla eikä pelkkä takapenkkiläinen. Kokemus vaikutusmahdollisuuksista puolestaan lisää hallinnan tunnetta.

Onko pysähdys vaivan arvoinen?

Coaching vaatii aina pysähtymistä. Voi tuntua oudolta, turhalta tai vaikealta. Tulee ehkä mieleen kysymys, onko pysähdys vaivan arvoinen.

Oletko kuullut vertauskuvan soutajasta, joka soutaa ja soutaa eikä ehdi pysähtyä vetämään moottoria käyntiin? On luonnollista ajatella, että ei kiireessä ehdi pysähtyä. Entäpä, jos pysähdys juuri silloin onkin erityisen tärkeää?

Pysähdys on vaivan arvoinen, kun se auttaa
✔ ottamaan etäisyyttä,
✔ reflektoimaan omaa tekemistä
✔ kirkastamaan suuntaa ja
✔ löytämään vastauksia.

Ja aika monissa tilanteissa vastaukset ovat jo meissä itsessämme. Ne täytyy vain houkutella esiin.

Kun mietit sopivaa kehittymisen menetelmää

Tarkista tästä, sopiiko coaching kehittämisen menetelmäksi tarpeisiisi:

Coaching

✔ auttaa tunnistamaan ja valjastamaan käyttöön omia voimavaroja
✔ on pysähdys oman ajattelun ja tekemisen äärelle
✔ kirkastaa tavoitetta ja tekemistä

✔ on vahvuuksien ja onnistumisten bongausta
✔ kääntää aivot uuteen asentoon näkemään omaa tekemistä uusin silmin
✔ avaa uusia näkymiä, uusia keinoja ja mahdollisuuksia.
✔ on turvallista tutkimista ilman, että tietämisen painetta.

Millainen on sinun seuraava tutkimusmatkasi?