Loma, aivot, ideointi, sparraus

Mitä loma tekee aivoillesi?

Posted on Posted in Blogi

Kesä ja loma – oiva tilaisuus pysähtyä miettimään oman elämän suuntaa ja tilannetta.

Irti normiarjesta

Irtaantuminen normiarjesta ja työn säätelemästä rytmistä, antaa mahdollisuuden kääntää aivot uuteen asentoon. Kun antautuu tekemään asioita, jotka normiarkeen eivät mahdu, voi tututkin asiat nähdä uudessa valossa. Sellaisesta syntyy luontevasti uusia ideoita.

Anna aivojen tehdä töitä, vaikka itse lomailet

Omat aivonsa voi virittää löytämään ideoita ja ratkaisuja. Aivot löytävät parhaiten sitä, miten niille tehtäväksi antaa. Kun tietää, mitä etsii ja voi antaa ajan auttaa löytämisessä. Aina ei tosin heti tiedä, mitä pitäisi etsiä. “Mikä tässä nyt on tärkeintä? “sekin on tehtävä aivoille:

Jos haluat esim. parantaa ajankäytön suunnitteluasi, ei pelkkä aiheen ajattelu auta maaliin asti. Kirkasta itsellesi, millaista parannusta olet hakemassa ja ohjaat aivosi tehokkaammin löytämään ratkaisun. Kun löydät kysymyksen, saat paremman suunnan kohti vastausta.

  • Mikä minua auttaa löytämään paremman tasapainon työn ja perheen välillä?”
  • Miten taitavampi delegointi auttaisi minua tasaamaan työkuormaani?
  • Miten voin paremmin ammentaa voimia omasta tiimistäni?

Jos haluat, anna aivoillesi kysymys ennen lomaa. Heittäydy sitten lomailemaan ja anna aivojesi vaellella. Kun mielesi päivien ja viikkojen kuluessa synnyttää ideoita, poimi ne talteen. Kun ovat tallessa, voit jatkaa työstämistä sitten, kun olet valmis – vaikkapa silloin, kun olet takaisin työn ääressä.

Paluu töihin – aikaikkuna avoinna

Paluu töihin tarjoaa mainion mahdollisuuden tarkastella omaa työtään tuorein silmin. Loma on katkaissut totutut rutiinit ja hetken verran näkökulman vaihdos on helpompaa.

Aikaikkuna oman työympäristön uudenlaiseen tarkasteluun on auki hetken. Jos mahdollisuuteen ei tartu, ikkuna sulkeutuu ja luiskahdus aiempiin tapoihin tapahtuu ennen kuin huomaakaan.

Jos haluat muuttaa tekemisessäsi jotakin, nappaa siihen kiinni heti paluun ensimmäisenä päivänä. Ota vain yksi asia tai korkeintaan kaksi. Liian iso pala on yleensä liian iso pala.

Jätä hautumaan. Mitä haluat työssäsi tehdä toisin? Ehkäpä:

  • kuunnella aidosti loppuun asti tulkitsematta,
  • nähdä jokaisessa päivässä onnistumisia,
  • valita kasvun ja oppimisen asenne; jos homma ei mene putkeen, ainakin opin jotakin.

Sparraus auttaa

Hienoa olisi kuulla, mitä sinun aivosi lomalla tekivät. Ja mitä antoivat sinulle, kun palasit töihin. Jos mahdollista, pallottele kysymyksiä ja vaihtoehtoja luotetun kumppanin kanssa. Hyvästä sparrauksesta saat jäsennystä ja kirkkautta ajatteluusi.

Jaa artikkeli somessa​