Palaute, peilaus, pallottelu

Palaute, peilaus, pallottelu – jokainen meistä ansaitsee palautetta. Ja työyhteisössä

Palaute, peilaus, pallottelu – jokainen meistä ansaitsee palautetta. Ja työyhteisössä jokainen päivä on hyvä päivä antaa palautetta. Palaute kertoo, että he, joiden kanssa työskentelet, ovat tärkeitä.

Miksi palautetta ei saa?

Tarve palautteen saamiselle on suuri ja kuitenkin saamme sitä usein liian vähän. Miksi moinen epäsuhta?

Jumittavia tekijöitä on useita; ei olla totuttu, ei osata, ei tule ulos suusta luontevasti, ei muisteta eikä huomata. Alkuun pääsy kangertelee. Tapoja ja tottumuksia on hankala muuttaa eikä uusi tapa ehdi juurtua pelkällä pienellä kokeilulla. 

Jos oppiminen, kasvu ja kehittyminen ovat tärkeitä, kannattaa yrittämisestä antaa pisteitä. Jokainen askel vie eteenpäin ja on siksi palautteen arvoinen. Toki välillä tulee myös sivuaskelia ja tasanteita, joissa tuntuu, ettei pääse eteenpäin. Silloin juuri yhteinen reflektoiva keskustelu ja palaute onkin arvokkaimmillaan. 

Palaute vahvistaa itsetuntemusta

Kiinnostus ohjaa valintoja ja tekemistä – ja niinpä tulemme usein hyviksi siinä, minkä koemme tärkeäksi. Käytämme aikaa ja vaivaa ja harjaannumme paremmiksi. Jokaisella meistä on vahvuuksia, mutta helposti käy niin, että emme osaa arvostaa omia taitojamme, kun ovat niin helpoksi hioutuneita. Muuttuneet vähän kuin näkymättömiksi.

On tärkeää, että saamme palautetta ja peilausta heiltä, joiden kanssa työskentelemme. Ilman heitä emme tiedä, miltä työskentelymme heidän kokemanaan tuntuu. Ilman palautetta emme myöskään tiedä, mikä vaikutus meillä on toisiin ihmisiin.

Palaute on itsetuntemuksen tärkeä rakennusaine. Kun tunnemme itsemme, voimme ennakoida tekemisiämme ja säädellä vuorovaikutustamme. Säätelyn taito on kohtaamisen taitoa, joka vahvistaa yhteistyötä.

Oma päätös riittää

On jokaisen omassa vallassa päättää, antaako palautetta vai ei. Kukaan ei voi sitä estää, kun päätämme palautteen avulla osoittaa muille, että ovat tärkeitä. 

Palaute vahvistaa, kun se
🍀 auttaa toista näkemään oman tekemisen toisen silmin
🍀 ohjaa kohti tavoitteita
🍀 on aitoa ja annettu niin, että se on mahdollisimman helppo ottaa vastaan.

Vinkkejä välittävään arkeen

Tarkkaavaisuus on valikoiva. Näemme ja huomaamme sitä, mikä on meille entuudestaan tuttua tai tärkeää. Huomaamme myös sen, mitä etukäteen olemme päättäneet huomata. Ja sitten se, mihin huomiomme kiinnittyy, kasvaa.

Mitä, jos päätämme kasvattaa hyvien asioiden näkemistä? Ja sitten kun niitä näemme, meillä on varantoa, josta ammentaa palautetta: vahvuuksia, taitoja, osaamista ja onnistumisia.

Palautetaitojen askeleet

  1. Tunnistaminen – Kun ymmärtää, että palaute vahvistaa sekä itseä että muita, taitojaan haluaa vahvistaa.
  2. Päätös – Päätökseen tulla paremmaksi palautteen antajaksi riittää oma lupa ja halu. Siitä se lähtee!
  3. Harjoittelu – Päätöksen jälkeen tarvitaan harjoittelua. Ilman sitä taito ei vahvistu eikä solahda osaksi arjen tekemistä. Oppimisen matkalla on tärkeää huomata onnistumisia – ja pyytää palautetta ja peilausta muilta siitä, miten matka etenee.

Myönteisellä palautteella on hyvä aloittaa. Kun on taitoihin, osaamiseen, vahvuuksiin ja onnistumisiin liittyvää plussapuskuria taustalla, myös korjaavalle palautteelle on hedelmällisempi maaperä.

*********

Jos mietit kehittämispäivän aihetta omalle työyhteisöllesi, kurkkaa täältä “Palaute vahvistamisen välineenä” -valmennus ja muut kehittämispäivien aihe-ehdotukset.

Jaa:

Uusimmat kirjoitukset

Esihenkilön vaikeat keskustelut Blogi SparriKumppani

Esihenkilön vaikeat keskustelut

Puheeksi ottaminen on usein haastava tilanne. Harva meistä niitä tilanteita ilolla odottaa. On houkuttelevaa odottaa ja katsoa, josko tilanne häviäisi itsestään. Menisi ohi ajan kanssa

Kiinnostaako aihe?
Ota yhteyttä