Miltä tuntuu se, että pää tuottaa ideoita työajan ulkopuolella? Kun on sama pää kesät talvet, töissä ja vapaalla, niin voi käydä.
Kun idea syntyy, se syntyy
Myönnän, että olen se tyyppi, joka salilla puhuu välillä itselleen viestejä puhelimeen tai kaivaa treenikassista vihon ja alkaa piirrellä. Sama homma juoksulenkillä, vaikka silloin en sentään piirrä. Sanelen kuitenkin viestejä, kun puhelin on kuitenkin mukana musiikin kuuntelua varten.
Viime viikonloppuna huomasin askeltaneeni salin porraskoneessa 45 minuuttia kynä kädessä ja vihko valmiina. Piti kuunnella äänikirjaa, mutta en millään malttanut, kun aivot alkoivat tuottaa niitä ratkaisuja, joita olin viikon aikana miettinyt.
Läikkyykö liikaa?
Mitä ajattelet? Onko ideoiden syntyminen milloin missäkin paha homma, hieno juttu vai jotakin siltä väliltä? Onko oppimista, onnistumista ja eteenpäin vievää kehittämistä? Vai enemmänkin rasitus ja tunnetta siitä, että työ läikkyy liikaa muun elämän puolelle?
Sinä päätät
Koska elämäntilanteita, töitä ja työpaikkoja on monenlaisia, ei se, mikä sopii yhdelle, sovi ollenkaan toiselle.
Tuo läikkyminen nousi hiljattain keskusteluun valmennuksessa, jossa aiheena oli johtaminen, voimavarat ja armollisuus. Jäin miettimään yhden rehtorina toimivan osallistujan sanoja: ”Että pitäisi vielä urheillessakin töitä ajatella. Siinä menee kyllä raja. Kuulostaa pahalta.” Jotenkin noin se vastaus meni.
Ymmärrän hyvin vastauksen. Työtilanne oli rankka, töitä oli enemmän kuin työaikana ehti tehdä ja monenlaiset paineet hyökyivät päälle. Siinä tilanteessa levon, vapauden ja hengähtämisen tarve oli niin suuri, ettei työajatusten halunnut yhtään leviävän laajemmalle.
Vapaus ruokkii luovuutta
Ihminen tarvitsee riittävän määrän vapauden kokemusta, jotta työssä voi tuntua hyvältä. Se, millainen vapaus kenellekin on hyvä ja mikä liikaa tai liian vähän, on yksilöllinen kokemus.
Kokemus vapaudesta ja vaikutusmahdollisuuksista lisää hallinnan tunnetta. Hyvä itsetuntemus on omien vahvuuksien tunnistamista ja niille rakentamista. Se on myös kehittämiskohteiden – tai heikkouksien, jos niin haluaa sanoa – tunnistamista ja päätöksiä siitä, mitä niille haluaa tehdä. Itsensä johtaminen helpottuu, kun tuntee itsensä. Kun tarkkaavaisuuden ohjaa näkemään vahvuuksia, mahdollisuuksia ja onnistumisia, luottamus itseen kasvaa. On rohkeampi olo.
Lupa oivaltaa
Myönnän, että olen antanut itselleni luvan oivaltaa ihan missä ja milloin tahansa riippumatta työajoista. Ja itse asiassa vielä edistänkin aivojeni tuotteliaisuutta monin eri tavoin. Läikkyminen on vahvuus, koska
- oma työni on kiinnostavaa,
- työhön liittyvät ajatukseni ovat myönteisiä ja eteenpäin vieviä,
- minulla on riittävästi vapautta säädellä työaikani käyttöä ja
- koen hyvin monenlaista hallinnan tunnetta elämässäni.
Tuo on yhtälö, jossa oppimisen tunne on vahva. Olo tuntuu tasapainoiselta, koska kokonaisuus on itse valittu. Ei ole “pitäisi tehdä” -kuormaa, vaan luottamusta siihen, että aivot tuottavat ratkaisuja, kunhan niille on ensin on kerrottu, mitä niiden halutaan löytävän.
Jos haluat lukea lisää aivojen ohjaamisesta kohti ratkaisuja, lue lisää tästä, koska coaching on vaikuttava keino ohjata omaa ajattelua ja tekemistä kohti tavoitteita.
#oivallukset #ideointi #luovuus #reflektointi #ajankäyttö #ajankäytönhallinta #tunteet #oppiminen #onnistuminen #coach #businesscoaching